Akta Alüminyum Folyo ile Pişirme Yöntemleri

Akta alüminyum folyo kullanarak yapabileceğiniz çeşitli pişirme teknikleri mevcut.

Alüminyum folyo yardımıyla tavuk eti için anlatacağımız bu tekniği balık pişirmek için de kullanabilirsiniz. Sadece balıkta sureyi biraz azaltmanız gerekir. Deneyerek en doğru zamanı kendiniz bulabilirsiniz.

Alüminyum Folyo ile Çift Taban Oluşturun

 Bu teknikte neden yağlı kağıt değil de özellikle alüminyum folyo kullanılıyor derseniz, alüminyum folyonun yanmaması ve özellikle de hava geçirmez şekilde katlanmaya müsait olması. Alüminyum folyo içinde pişirme tekniği size, hazırlanışı ve pişirilmesi sadece 10 dakika süren ama şaşırtıcı bir lezzetler çeşitlemesi yaratma fırsatı sunan harika bir teknik.
 

Ayrıca hafif basınçlı bir düdüklü tencere oluşturma mantığına dayanan bu teknikte yemekleri fırında değil bir tavada ocağın üzerinde hazırlıyorsunuz.

 Alüminyum folyonun kenarları kıvrılarak sıkıca kapatıldığı için tavuk basınçlı buharda pişiyor ve böylelikle de pişme süresi çok kısa oluyor.

 Teknik şöyle: Akta alüminyum folyolarından her biri 45 cm. boyunda iki adet aynı boy folyo kesiyorsunuz. Sonra bu iki alüminyum folyoyu üst üste koyuyorsunuz. Bunun amacı çift taban oluşturmak.

 Ardından üst kattaki alüminyum folyonun tam ortasına tarife göre zeytinyağı veya tereyağı sürüyorsunuz.
 Zeytinyağının üzerine iki adet (çok kalın olmayan) kemiksiz tavuk göğsünü oturtuyorsunuz.
 Ardından, tavuk göğüslerinin üzerine tarifteki malzemeleri yerleştiriyor, sıvıyı ilave ediyorsunuz. Bu malzemelerin üstüne, ayni büyüklükte bir adet daha alüminyum folyo kesip örtüyorsunuz ve alüminyum folyoları dört taraftan birden sıkıca katlayarak/kıvırarak kapatıyorsunuz. Düz ve büyükçe bir tavaya bir çorba kaşığı zeytinyağı dokuyor ve tavayı yüksek ateş üzerine oturtuyorsunuz. Zeytinyağı iyice kızınca bu yağı evyeye boşaltıyorsunuz. Şimdi hemen hazırladığınız alüminyum folyo paketini tavaya yerleştiriyor ve beş dakika kadar yüksek ateşte tavanın içinde tutuyorsunuz. Buhar basıncı oluşacağı için alüminyum folyo paketinin balon gibi şiştiğini göreceksiniz. Beş dakika sonra ateşi kapatıp paketi tavanın içinde bir-iki dakika daha bekleterek dinlendiriyorsunuz.

 Daha sonra, buharın elinizi yakmamasına dikkat ederek, üstteki alüminyum folyoyu bıçakla kesip bir kaşık yardımıyla tavuğu önceden ısıtılmış bir tabağın ortasına yerleştiriyor ve sosuyla diğer malzemeleri de yine kaşıkla alarak tabaktaki tavuğun üzerine gezdiriyorsunuz. Son derece hızlı ve başarılı bir pişirme tekniği olan bu yöntemi mutlaka denemenizi öneririz.

Önemli İpuçları

 Alüminyum folyonun sıkıca kıvrılarak kapatılması çok önemli.
 Tavada belki bir miktar buhar sızıntısı olabilir o nedenle de çok az cızırtı yapması normaldir.
 Ama paketten normalden fazla sıvı akıyorsa o zaman paketin değişmesi, yani yeni baştan yapılması gerekir.
 Paket balon gibi şişmiyorsa sızıntı var demektir. Yeni bir paket yapmalısınız.
 Pakette malzemelerin etrafında genişçe bir alan kalmalıdır.
 Tarifler iki kişiliktir.
 Dört kişilik pişirmek isterseniz, o zaman ikinci bir paket yapmanız ve ikinci bir tavada ayni anda pişirmeniz gerekir.
 Paketleri yemekten 2-3 saat önce hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. 

  

Tavuk eti için verdiğimiz bu tarifleri tüm fileto balıklar için de
 kullanabilirsiniz ama pişirme süresini, folyo şiştikten sonra
 üç dakikaya indirin.
 Dilediğiniz malzemeyi (sebze, şarap, vs.) ekleyin.


Akta Alüminyum Folyo İle Yapabileceğiniz Leziz Bir Tarif

 Akdeniz Usulü Alüminyum Folyoda Tavuk (Temel Teknik)


 Malzemeler:

3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
 2 yuvarlak dilim domates, kabukları soyulup halka kesilmiş; 2 kemiksiz ve derisiz tavuk göğsü (çok kalın olmamalı); tuz ve taze çekilmiş karabiber
 1 dal taze kekik (veya 1 küçük çay kaşığı kuru kekik)
 1 dal biberiye; 10 adet çekirdeği çıkartılmış siyah zeytin
 3 çorba kaşığı beyaz şarap (arzuya bağlı, koymasanız da olur)
 1 diş sarımsak, soyulmuş ve ikiye bölünmüş

 

Yapılışı:

 45 cm. uzunluğunda iki adet alüminyum folyo kesin ve üst üste koyun. Üstteki folyonun tam ortasına iki kaşık zeytinyağı dökün ve kaşığın tersiyle bu yağı, tavukların yüzeyi kadar genişlikte folyoya yayın. Yine tam ortaya domates dilimlerini yerleştirin ve üzerlerine tavuk göğüslerini yan yana koyun. Eğer kullanıyorsanız üç kaşık şarabı da tavukların üzerine dokun. Tuz ve biberi serpip kekik ve biberiyeyi de tavuğun üzerine serpiştirin. Zeytinleri ve sarımsağı da gelişigüzel şekilde tavukların üzerine yerleştirin. En üste aynı boyda bir adet daha folyo örtüp dört tarafı katlamak suretiyle havanın kolaylıkla sızamayacağı bir paket yapın. Düz ve geniş bir tavayı yüksek ateşin üzerine yerleştirin ve bir kaşık zeytinyağını tavaya dokun. Yağ kızınca bu yağı boşaltın. Paketi, yüksek ateşteki tavanın ortasına koyun. Bir cızırtı çıkacaktır. Bir-iki dakika sonra paketin şiştiğini göreceksiniz. Beş-altı dakika kadar yüksek ateşte pişirin. İlk denemenizden sonra en uygun zamanı anlarsınız ve ondan sonra kendi sürenizi uygularsınız. Tavayı ateşten alın ve paketten hiç hava çıkmadan iki dakika daha dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir bıçakla üstteki folyoyu kesin ve çatal-bıçak yardımıyla tavukların her birini önceden ısıtılmış birer tabağın ortasına yerleştirin. Sonra da kaşıkla paketin içindeki malzemeleri ve sosu tavukların üzerine paylaştırın. 

Yemeğiniz servis edilmeye hazır! Afiyet olsun!

Loading