blog18

Alüminyumun Farklı Sektörlerde Kullanım Alanları

Alüminyum, yeryüzünde oksijen ve silisyumdan sonra en çok bulunan 3. element olmasına rağmen endüstriyel alanda kullanımı 1800 lü yıllarda başlamıştır.

Alüminyum, genç olmasına rağmen, yoğunluğunun az olması, elektriği ve ısıyı iyi iletmesi ve mukavemetinin yüksek olması sayesinde birçok sektörde kullanım için tercih edilir.

*İnşaat Sektörü

Alüminyumun inşaat sektöründe kullanımı, binaların çatı ve cephe kaplamalarında, kapı ve pencerelerinde, merdivenlerde, çatı iskelelerinde vb. tercih edilir. Sağlamlığının yanında alüminyum dekoratif görünümü sayesinde, iç mimarların da vazgeçilmezidir.

*Ambalaj Sektörü

Alüminyum kolayca şekillenebilmesi, mukavemeti, hafifliği ve hava geçirmezliği sayesinde ambalaj sektörünün vazgeçilmezi olmuştur. Hava ve mor ötesi ışını geçirmediğinden ürünleri doğal tatları, aromaları ve renkleri ile korur.

Günlük yaşantımızda kullandığımız çoğu ürünün ambalajında kullanılır; diş macunu ambalajı, buz dolabınızdaki meşrubat ve bira kutuları, fırında pişirdiğiniz yemeğinizi sardığınız AKTA Alüminyum Folyo, ilaç tabletleri vb.

Dünyadaki içecek kutularının 80% inin ambalajında alüminyum kullanılır. İçecek kutularında en çok alüminyum malzemesinin tercih edilmesinin sebepleri; dayanıklı, hafif, kolay açılır, çabuk soğutabilen ve geri dönüşebilir bir malzeme olmasıdır.  

 *Ulaşım Araçları

Hafif ve dayanıklı oluşu; uçak, otomobil, kamyon, tren vagonları gibi ulaşım araçlarının üretiminde kullanımının tercih edilmesini sağlar. Taşıt ağırlıkları hafifledikçe, yakıt tüketimleri düşmektedir, daha az enerjiye gerek duyulur. Bu hem ekonomiye, hem de çevre sağlığına büyük fayda sağlar.

*İletkenler

Alüminyum çok iletken bir metaldir, bu sebeple elektrik-elektronik sektöründe de tercih edilir ve en çok kullanıldığı alan elektronik nakil hatlarıdır.

Loading